Ungdomsresorna har ändrat fokus

ResväskaOm någon säger ”Min son ska åka på en gruppresa ” väcks väldigt olika associationer hos folk beroende mycket på hur gammal man är och vilka erfarenheter man har av dessa gruppresor för unga. Under 80- och delar av 90-talet förknippades dessa ungdomsresor med i stort sett bara alkoholförtäring. Att åka till Grekland efter studenten för att kunna köpa billig sprit och dricka sig redlös under en hel vecka blev ett vedertaget begrepp och de unga svenskarna gjorde Sverige känt för mer än bara dalahästar, kungahuset och Stenmark.

Men av flera faktorer dog dessa alkoholresor ut. Intresset svalnade och det blev mer inne göra exotiska resor, framförallt till Asien, efter studenten. Alla skulle ut och resa innan de ”tog tag i sitt liv”,  skaffade hund, barn, jobb och villa. Även gruppresorna för unga som anordnades av företag riktade sig då mer in på exotiska upplevelser.

Idag är det mycket av bägge

Idag har en gruppresa för unga fått en ytterligare aspekt vilket är språkutbildning i kombination med upplevelser. De flesta har redan varit i Thailand innan de fyllt 12, besökt flera av Europeiska länder innan de fyllt 15 och kan flytande engelska innan de gått ut högstadiet.  Dessa faktorer har påverkat att dagens språkresor allt mer erbjuder fördjupad kunskap i språket samtidigt som de ska ge en upplevelse utöver det vanliga. Det kan tex vara att man läser engelska i 6 månader under sin vistelser i Australien och Nya Zeeland. Medan man är där får man vara med och dyka bland rockor, klättra i bergen och se inspelningsplatser för sagan om ringen.

För att locka till något unikt räcker det alltså inte längre med ”En språkresa på två veckor i spännande England”. Det räcker inte heller för reseföretagen som specialiserat sig på ungdomsresor att erbjuda ”Fem dagar i alperna”.  Både dessa alternativ har ungdomarna redan utfört och det är därför som resorna både blir längre, häftigare och med större fokus på både utbildning och upplevelser.

24 Apr 2013