Om egenutgivning

Egenutgivning är ett fenomen på frammarsch. I korthet innebär det att man själv ger ut sin egen bok, istället för att gå via ett traditionellt förlag. Anledningarna till detta kan vara många, men den vanligaste är att det stora förlaget helt enkelt refuserat ens manus. Storförlagen refuserar ju upp till 98% av alla manus de får in, eftersom de främst ser till vinstintresse och oftast vill de inte ha att göra med mindre manus som kanske bara säljer i 500 eller 1500 exemplar.

Därför är egenutgivning ett bra alternativ. Man gör helt enkelt allt jobb själv - vill man anlita en lektör eller korrekturläsare står man för kalaset själv, samma sak med formgivning och sättning av inlaga, och självklart måste man själv också betala för trycket av boken. Men precis som med att anlita en flyttfirma i Bromma så vet man att resultatet blir bra och då kanske man kan tänka sig att betala en slant för jobbet.

Behåll kontrollen

De positiva aspekterna är dock att man får full kontroll över sin utgivning. Du bestämmer allt helt själv, från hur boken ska se ut till hur du ska marknadsföra den. All eventuell vinst går också ner rätt i din egen ficka. Det är ingen som kommer censurera din bok eller som kommer be dig skriva om passager för att göra de "mer säljande". 

Detta är de stora fördelarna med egenutgivning, något som också är en av anledningarna till egenutgivningens växande popularitet. Det är mycket jobb, men tillfredställelsen över att ha själv fått ut sin egen bok är enorm.

Så om du har ett manus ståendes som blivit refuserat, varför inte ta chansen och ge ut din bok själv? Det kanske är starten på en ny och intressant karriär!

23 Nov 2022