50 Shades of Grey och dess inverkan på folk

Boken Femtion nyanser av honom (50 Shades of Grey) är en erotisk bok som skrevs av E. L. James. Den publicerades för första gången 2011 och har sedan dess blivit en dundersuccé världen över med fler än 65 miljoner exemplar sålda. Under 2012 kom den också ut på svenska, och det är den första delen i en trilogi – de andra böckerna heter Femtio nyanser av mörker och Femtio nyanser av frihet. Dessa har givits ut under hösten 2012 och och vintern 2013. Det är alltså relativt nya böcker de rör sig om, men samtidigt är det böcker som snabbt nått en oerhörd popularitet. Varför det?

Böckerna följer den unga collegestudenten Ana och hennes relation med Christian Grey som är en väldigt rik och framgångsrik ung entreprenör. Boken tar upp en mängd ”avancerade” former av sex inom bondage (d.v.s. att man binder varandra) och sadomasoschism – något som deras förhållande bygger på från första början.

Man kan bara spekulera varför boken fått sådan spridning, men förmodligen är det på grund av att sexscenerna och beskrivningen av hur huvudpersonernas förhållande och samspel utvecklas. Det är fantasikittlande att läsa och många eggas säkert till att testa olika lekar som beskrivs i boken, och det är förmodligen en stor del av förklaringen till dess popularitet. Den väcker helt enkelt fantasin hos folk och det är faktiskt något som inte är så lite nuförtiden.

I och med publiceringen av böckerna har också en mängd accessoarer dykt upp för försäljning, accessoarer som hjälper folk att förverkliga sina 50 Shades of Grey-inspirerade fantasier. Just inslag av dominans och underkastelse är något som ganska många kanske fantiserar om i ensamhet men som de inte vågar dela med sig av. Dessa har så att säga kommit ut i ytan i och med publiceringen av dessa böcker, något som fått många att testa nya saker och komma till rätta med intressanta uppgifter om sig själva – och häri ligger alltså nyckeln till 50 Shades of Greys popularitet, den får folk att våga utmana föreställningar om sig själva och sin sexualitet och leva ut sådant som de kanske inte hade vågat annars!

 

11 Nov 2013