Att planera en cykelsemester

Att åka på cykelturAtt åka på en cykelsemester blir mer och mer populärt, speciellt då internet har gjort det mycket enklare att planera, jämföra och boka cykelsemestrar. Just planering är nämligen en av de allra viktigaste delarna av en lyckad cykelsemester och det är planeringen som kan vara skillnaden mellan en lyckad och en misslyckad cykelsemester.

När du börjar planera din cykelsemester är det viktigt att vara realistisk när det gäller sträckan som du kommer kunna avverka under en dag. Även om du kanske håller en snitthastighet på 15-20 km/h när du cyklar till och från jobbet kommer du inte att klara att hålla en så hög hastighet på din cykelsemester.

Detta beror bland annat på att du kommer behöva ta en hel del pauser – både för att vila och för att beskåda olika sevärdheter. Du måste också räkna in stopp för till exempel lunch och att diverse avstickare till platser som du ser på vägen och som verkar intressanta också tar en hel del tid i anspråk.

Tänk också på att det faktiskt rör sig om semester och inte hårdträning inför Vättern Runt. Mer realistiskt är att beräkna en sträcka om ca 4-6 mil per dag. Då har du gott om tid för att se olika sevärdheter och du blir inte lika trött av cyklandet som annars.

Tänk också på att ha koll på terrängen. Om du behöver cykla ett par mil i motlut kommer det ta klart längre tid och kräva långt mer krafter än om du cyklar på plan terräng. Om du cyklar på mindre vägar kan det i vissa länder också röra sig om grusvägar – att cykla på grusväg suger krafter och gör att hastigheten blir klart lägre.

Se också till att du har hotell eller campingplatser på vägen, eller tältplatser om du planerar att tälta. Du vill inte hamna i en sits där du är trött, det börjar skymma men du har ingen lämplig övernattningsplats i närheten. Så se till att planera din cykelsemester – då kommer det vara en både nyttig och rolig upplevelse!

25 Mar 2014