Canvas – ett mångsidigt material

canvasCanvas är ett material med väldigt många användningsområden. Det är ett väldigt uthålligt tyg som används bland annat när man tillverkar segel och markiser, alltså produkter som måste vara slitstarka – tänk er annars ett segel som lossnar eller slits av vid en kraftigare vindpust, ingen höjdare direkt, eller hur?

Canvas används också av konstnärer, främst när det gäller oljemålning. Duken spänns ut över en träram och ytbehandlas sedan, detta för att dess yta ska bli slät. Om ytan prepareras rätt får färgerna ett oerhört bra fäste. Förr i tiden var just prepareringen av canvasduken en extremt långvarig process, renässansmålare spenderade ofta flera månader bara på att preparera själva duken, för att få den tillräckligt slät och se till så att inget av duken kunde synas genom färgerna. Detta var av yttersta vikt för att kunna måla fotorealistiska tavlor.

Förr i tiden tillverkades canvas av hampa, men numera tillverkas canvas vanligtvis av bomull, även om vissa purister hellre vill ha sin canvas gjord i lingarn eller jute.

Canvas kan också användas i tillverkningen av tält och skor, dessutom kan man täcka båtdäck med canvas – ytan ger nämligen också ett skydd mot att halka. Canvas är alltså ett mycket mångsidigt material som kan användas till mer än man tror vid en första anblick!

13 Oct 2013