Mer ljus med LED

Ledbelysningen seglar upp som en stark utmanare när det gäller att ersätta de gamla glödlamporna som håller på att fasas ut. Länge såg det ut som om det bara handlade om halogen och lågenergilampor som ersättning, men utvecklingen inom ledtekniken har formligen exploderat de senaste åren, och idag är det lätt att hitta ledlampor som passar i stort sett överallt, både i hemmet och i andra miljöer.

Att byta ut de energislukande glödlamporna mot lysdioder är positivt ur alla synpunkter. Tanken med att byta ut glödlampan var naturligtvis att skona vår miljö, och ur miljöperspektiv är ledbelysning det bästa alternativet. Dessa lampor är mycket energieffektiva, och dessutom har den en mycket lång livstid, vilket också bidrar positivt ur miljöhänsyn. Det betyder mindre avfall och besparingar av resurser och råvaror. Att det dessutom innebär en besparing i den egna plånboken, med lägre elkostnader och betydligt färre inköp av lampor är förstås en positiv bonus.

Med tanke på den teknik ledbelysningen bygger på, lysdioder, kan man också få helt nya möjligheter för användande av ljus. Med lysdioder kan du ljussätta ditt hem på ett kreativt och nyskapande sätt som inte tidigare varit möjligt. Satsa på led i köket och få belysning var du än behöver den. Varför inte sätta in belysning inne i köksskåpen, för att få en bättre överblick över skåpens innehåll? Led är också mycket lämpligt som bänkbelysning. Denna belysning kan placeras precis som du vill ha den, under ett skåp, ovanpå, eller helt enkelt döljas inuti ett skåp. Det finns ledlister anpassade för lådor, ja egentligen finns det en lösning för alla utrymmen med ledtekniken.

På grund av att lysdioder är så små, kan det byggas speciella armaturer för de flesta användningsområden, och att lamporna har så lång livstid bidrar till att du lugnt kan köpa en inbyggd belysning och veta att den kommer att lysa upp ditt hem eller annan lokal under många år. Du behöver inte fundera över byte av lampor som med de gamla glödlamporna. För att ytterligare skydda miljön byggs dessa armaturer på ett sätt som gör att de efter användandet är lätta att demontera och att återvinna.

I köket kan ledbelysning också användas i form av spotlights, för att få optimalt ljus när man lagar mat, eller av andra anledningar behöver bra arbetsljus. Spotlights med led är då ett bra alternativ till de halogenspotlights som är mycket värmealstrande, och i vissa fall kan vara en brandfara om man inte är försiktig vid installationen.

24 Nov 2013