Några tips om att spela in i musikstudio

När det kommer till musik är det ofta man hör argumentet att tack vare den utvecklade tekniken så ska det vara enkelt för i princip vem som helst att spela in sina låtar. Det är inte sällan jag hör folk påstå att det idag finns så pass hög kvalité på inspelningsutrustning så att det inte finns någon ursäkt till att inte spela in sitt album eller sin Ep själv hemma i sitt sovrum. De får det att låta så pass enkelt och att tekniken har utvecklats kan till viss mån stämma, så kommer den här texten handla om att förklara att det inte är så pass enkelt som man kan tro.

Den tekniska utvecklingen

Det är ingen lögn att tekniken har utvecklats väldigt mycket de senaste åren och man kan få bra kvalitet med hjälp av relativt enkel utrustning. Men det är skillnad på ”bra” kvalitet och professionell kvalitet. Att spela in en låt handlar så mycket mer än att ha en bra mikrofon eller ett bra ljudkort. Först och främst måste man veta precis hur man ska göra för att få ett bra riktigt bra ljud, framförallt att få det ljud man själv är ute efter. Sedan kan man få tillgång till mycket mer än bara t.ex. en mikrofon. Välutrustade studior har en uppsjö av olika mikrofoner samt annan inspelningsutrustning för att kunna få inte bara ett bra ljud, utan rätt ljud för ändamålet. Dvs. det originella ljudet just du är ute efter. Efter att själv ha läst på mycket om studio inspelning och efter att ha försökt själv så kan jag med säkerhet säga att det är inte så enkelt som man kan tro. Så varför ska man spela in i en studio istället för att göra det själv?

Några tips

Jo då kan du/ditt band fokusera på den biten som ni borde fokusera på, att framföra musiken på bästa möjliga sätt. Att vara förberedda på den biten och lägga all tid och kraft till att det där gitarrsolot ska sitta eller att sången kanske ska bli perfekt. Sedan är det bara att låta proffsen sköta resten, alltså att få det inspelat på rätt sätt. Genom att välja att spela in i en studio blir detta även mycket enklare då du får möjlighet att vistas i en designad studiomiljö som är upplagd så att du utan problem kan prestera på topp. Hellre det än att sitta hemma i ett litet rum med sladdar som slingrar sig upp som en orm runt gitarrhalsen hela tiden. Tro mig jag vet. En bra inspelningsstudio har även akustiskt korrekta rum med bl.a. ljudabsorbenter på väggarna. Om du ser till att leta reda på en bra studio som t.ex. den här musikstudion i Stockholm så är tom väggarna beräknade med laser så att vinklarna stämmer överens för att kunna få maximal ljudkvalitet. När jag själv satte mig i studion med en akustiskt gitarr och spelade in där för första gången trodde jag knappt att det var jag som spelade. Det blev ett mycket fint ljud redan på första tagningen, något som jag aldrig skulle ha lyckats med hemma i mitt sovrum.

Mixning och mastring

Proffsen erbjuder även mixning och mastering av musiken vilket är en hel vetenskap i sig som även det tar flera år av hårt arbete att bemästra. Mixing och mastering är tekniker som studiotekniker använder för att få ut det mesta av den inspelade musiken. Vissa studior erbjuder fast paket pris för inspelning, mixningen samt mastringen. På Standstraight.se kan du se exempel på hur sådana priser skulle kunna se ut så får du en uppfattning om prisnivån.. Du kan ju alltid försöka att spela in själv men jag råder dig att spela in i en studio om du vill få bra resultat. Det sparar du både pengar och tid på

Det kan låta mycket frestande att försöka spela in själv men efter att du kommer att ha försökt så kan jag garantera dig att du kommer att förstå hur svårt det faktiskt är att få ett bra resultat. Låt proffsen ta hand om det!

Ett alternativ till att själv besöka musikstudion är att använda sig av online tjänsten hos t.ex. Onlinemasteringstockholm.com som, är Standstraights tjänst dvs. musiken mixas och mastras i samma studio och av samma tekniker som om du besöker studion – med skillnaden att du skickar in ditt underlag via deras webbtjänst.

1 Feb 2014